De eerste week – in de keuken

Direct aan het begin van mijn “dieet”, kreeg ik al de opmerking te horen: “is dat lekker?”. Met een dikke knipoog erbij, dat wel.

Maar nee, plastic is niet lekker, dus daar wil ik vanaf. De opmerking was een mooie opening voor een discussie. En waar de één vindt dat de overheid het probleem moet oplossen, een ander het vooral bij zichzelf zoekt en de derde het bij de industrie neerlegt, is het antwoord natuurlijk dat álle partijen er wat aan moeten doen. Als consument heb je nou eenmaal invloed door je portemonnee (niet) te gebruiken. Vandaar ook dit dieet. Alle kleine beetjes helpen!

De eerste week doken we de keuken in. Daar heb ik al veel veranderd, maar er woont nog steeds veel plastic in mijn keuken. Bakjes van de Chinees, andere bewaarbakjes, broodzakken, diepvrieszakjes. Zelfs nog een rol huishoudfolie. Dat is alleen nog goed om verfkwasten in te bewaren. En de rest gebruik ik gewoon en nog een keer en nog een keer en nog een keer etc…

Maar ook plastic spuitflessen met schoonmaakmiddelen in mijn gootsteenkastje. Die moeten eerst leeg. Halflege flessen weggooien wil ik niet en een restje weggeven vind ik niet kunnen. Allerlei (bijna) volle flessen weggeven heb ik dan wel gedaan.

Voor al die middelen in plastic zijn er gelukkig alternatieven. Je komt al gauw uit op azijn. Maar oei, dat zit ook in plastic. Niemand zei dat het makkelijk was, toch?

Ik heb daarom nu de grootste verpakking gekocht – zo’n can van 5 liter – en daar heb ik ook al een bestemming voor gevonden tegen de tijd dat deze leeg is. Met 5 liter doe ik wel een hele poos, dus tegen die tijd hoop ik een beter – plasticvrijer – alternatief te hebben gevonden.

Hoeveel plastic woont er nog in jouw keuken?